Tatal meu a lucrat patru ani la CFR in perioada 1991-1995 ajungand aproape de varsta de pensionare a verificat adeverintele si documentele pe care le detine, pentru a vedea daca se incadreaza in conditiile noii legi pentru pensie. Toate bune si frumoase pana cand a verificat aceasta perioada lucrata in cadrul CFR ului. I s-a spus de la Casa pensiilor din Bacau ca nu i s-a dat grupa de munca pentru functia de Sef formatie prevenirea si stingerea incendiilor pe care a ocupat-o in cadrul CFRului in perioada mai sus mentionata. Tatal meu a luat legatura cu Biroul resurse umane al Regionalei CFR Galati unde a primit un raspuns de genu ca nu are unde sa-l incadreze si ca de el a raspuns o alta persoana care si-a dat demisia si ca nu au cu ce sa-l ajute, persoana cu care a discutat i-a mai spus ca ea i-a rezolvat pe toti cei de care raspundea ea.
Dupa opinia mea conditiile de lucru sunt aceleasi ca ale unui pompier lucru usor de concluzionat.
Mentionez faptul ca cei 4 ani cu grupa iar asigura tatalui meu iesirea la pensie. Punct subliniat de casa de pensii Bacau
Intrebarea este se poate face o incadrare intr-o grupa de munca conform legislatiei in vigoare?
Insistati la CFR sa verifice listele de incadrare in grupa de munca, acolo ar trebui sa apara si locul de munca al tatalui dvs. Ar trebui sa le aiba in arhiva proprie.
Daca nu mai este persoana de la personal care s-a ocupat de acest lucru, aceasta nu reprezinta un motiv pentru a refuza eliberarea unei adeverinte.
Va dau si un raspuns referitor la grupa de munca dat de CNPAS pe site-ul oficial:
"In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca se facea de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Potrivit prevederilor alineatului al doilea de la punctul 15 din ordinul mentionat, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si a II-a de munca incepand cu 18.03.1969.
Conform prevederilor punctului 8 din ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.
Dupa data de 1 aprilie 2001 nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atat mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a incadra activitati desfasurate anterior datei de 01.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001– prin adeverinte eliberate conform prevederilor art. 126 din Legea nr. 263/2010.
Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Legea nr. 263/2010, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive."